Hun jobber i et mannsdominert yrke, har en tøff arbeidsdag, liker å gå rett på sak, være effektiv og strukturert.

 

Som nybakt mamma brukte hun Excel for å ha stålkontroll på ammingen. Det forteller en god del om Ingrid Havnevik-Rees (33) som mener at ting funker best når det meste organiseres litt sånn pang, pang, pang.

Hun har jobbet som fiskeeksportør i syv år. De siste to og et halvt i Norseaco – Norwegian Seafood Company.

Stor aktør
– Som fiskeeksportør i Norseaco eksporterer jeg blant annet laks, hvitfisk og kongekrabbe til flere kontinent, både fersk og fryst, sier Ingrid som tok sin BA i International Business Management i Nederland hvor hun bodde i seks år.

Norwegian Seafood Company er en stor aktør i markedet med betydelige markedsandeler. Ingrid har tidligere operert primært i europeiske land, men har nå også fått fotfeste i Kina hvor bedriften også har store markedsandeler.

Skype
Arbeidsspråket hennes er engelsk og hun bruker Skype mer enn telefonen for å kommunisere med kundene sine.

– Det er flere grunner til det. Jeg får da ting skriftlig og kan gå tilbake i samtaler jeg har hatt og har følgelig dokumentasjon utover det muntlige. Mange har dessuten språkbarriere i den forstand at de synes det er enklere å lese enn å snakke et fremmed språk. Et annet poeng er tidssoner som gjør det enklere for folk å jobbe via Skype hjemmefra enn via telefon. Da slipper man å forstyrre resten av familien på de mest ugunstige tidspunkter. Vi bruker også andre lignende markedstilpassede verktøy som Whatsapp og WeChat, forteller Ingrid.

Reising
En god del reisevirksomhet må nødvendigvis følge med yrket som fiskeeksportør. Et must i bransjen, også for Ingrid, er den årlige fiskerimessen i Brussel.

– Den siste tiden har jeg også hatt en stadig mer utstrakt reisevirksomhet til interkontinentale, spennende markeder som USA og Kina. I Kina er det for eksempel kultur at man møtes ansikt til ansikt.

Mannsdominert
Det er langt færre kvinnelige enn mannlige fiskeeksportører. Det er et mannsdominert yrke selv om bransjen nå opplever en økende andel kvinnelige eksportører.

– At yrket er mannsdominert er ikke noe jeg reagerer på eller synes er negativt. Dette er et yrke der ting må klaffe og man må ha litt takhøyde. For å lykkes mener jeg det handler mer om personlighet enn kjønn. Man må være frempå, stole på seg selv og sine valg, sier Ingrid.

Røffere
Arbeidshverdagen er nok litt røffere enn i mange andre yrker, men det liker Ingrid godt. Hun har en stil og en personlighet som passer inn i et yrke hvor det handler om å være effektiv, gå rett på sak og bruke minst mulig tid på dill og utenomsnakk.

Enorme beløp
Som fiskeeksportør dealer man om ofte om enorme beløp. Riktige valg må tas raskt og effektivt. Det betyr at man bør være god på å gjøre kjappe risikovurderinger for å kunne ta en kalkulert risiko. Jo bedre man kjenner markedet, jo større er sjansene for å treffe godt.

– Det er viktig å jobbe svært strukturert i denne bransjen, i forhold til kunder og valuta. Man må ha en strategi for start og finish. De handler mye om erfaring og kunnskap. Jeg har enormt gode støttespillere i Norseaco som har jobbet med dette i utallige år. De fungerer som gode sparringspartnere når heftige valg skal og må tas, forteller Ingrid.

Data Assistanse
Ingrid og Norwegian Seafood Company er kunder av Data Assistanse. Det er et kundeforhold som Ingrid Havnevik-Rees synes funker svært godt.

– De er der når du trenger dem. Det er enkelt og greit og alltid innenfor rekkevidde. Du kommer til en person du kan fornavnet på og det synes jeg er viktig. Det gjør det mye enklere å ta kontakt og så slipper du å føle deg så himla flau etterpå selv om du har gjort noe skikkelig teit. Det er deilig, ler Ingrid Havnevik-Rees.